1300 zonnepanelen bij Elshof

Wolvega – Op vrijdagmorgen werd de eerste oplevering van zonnepanelen in het kader van het Solar-Programma van Friesland Campina en de samenwerking met GroenLeven gepresenteerd op het melkveebedrijf van Henk en Trienke Elshof aan de Weeren in Oldetrijne. Op het dak van 175 meter lang liggen binnenkort ruim 1300 zonnepanelen. De familie Elshof is zo enthousiast geworden dat een tweede fase op de andere kant van het dak nog een optie is.

 

De rol van de Agro-sector in de nationale energietransitie

FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik in de keten volledig te dekken met de productie van groene stroom op het boerenerf. Nu al is de agro-sector betrokken bij bijna de helft van de nationale groene energie-productie.  Ook zal er informatie gegeven worden over de zogenaamde „postcoderegeling”. Met deze regeling is het mogelijk om als dorpsbewoners middels een coöperatie zonnepanelen op een staldak te plaatsen. Provincie Friesland heeft hier onlangs subsidie voor beschikbaar gesteld.

 

Open Huis

Voor belangstellenden was er vrijdagmiddag een Open Huis het bedrijf en konden de bezoekers kennis nemen van dit project en het veebedrijf bezichtigen.

(Foto: Lenus van der Broek)

Veel belangstelling Koning van het Grasland

Wolvega – Deze zomer brengen stichting Pier21 en toneelgroep Jan Vos ‘Koning van het Grasland’, een voorstelling over boeren, die bij boeren wordt gespeeld. In de hoofdrollen: Joop Wittermans, Trudi Klever, Helmert Woudenberg en Marcel Faber.

‘Koning van het Grasland’ is op 3 juni in première gegaan in Grou. De locatie-theaterproductie is vervolgens tot en met september in heel Noord-Nederland te zien. Dit weekend kwam de voorstelling naar de boerderij van Agnieta en Eddy Reuvekamp aan de rand van Wolvega. Alle drie voorstellingen waren uitverkocht, twee in besloten sfeer en één openbaar.

Mens en natuur

“In de voorstelling staat de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur centraal. We zien de strijd van de boer, die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt. En die van de grutto, die zich uit alle macht probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Kortom een theater voorstelling vol emotie en dilemma’s”. Zie ook

www.toneelgroepjanvos.nl en www.pier21.nl

foto’s Lenus van der Broek

Sport activiteiten

Sonnega-Oldetrijne – Op het sportveldje in Oldetrijne worden jaarlijks sportactiviteiten georganiseerd voor kinderen uit Sonnega en Oldetrijne. Vrijdagavond was er een voetbaltoernooi, waaraan twee zestalteams aan deelnamen. Dit is een activiteit van Plaatselijk Belang. Voorzitter Kees Verschuuren coördineert de sporten en hoe kan het ook anders, hij is sportdocent aan het Linde College in Wolvega. Mark Kremers was scheidsrechter. Eind juni werd slagbal gespeeld voor kinderen van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen.

Foto: Lenus van der Broek)

Farmfest

Oldetrijne – Het grote FarmFest festival is vrijdagavond voor de vijftiende maal van start gegaan. Al vele dagen is er aan de Kerkhofslaan in Oldetrijne een soort festivaldorp gebouwd. De avond begon met de DJ Jan Betten, waarna de optredens van enkele bands volgde, waaronder  ‘Kiek Now Us’. Op het terrein is in verband met dit jubileum ook een soort museum ingericht. Op zaterdag is er vanaf de middag een gevarieerd programma met in de avond het optreden van onder meer de bekende band Pene Corrida in Mexicaanse kleding. Voor het uitgebreide programma zie: www.farmfest.nl

(Foto: Lenus van der Broek)

Voorstelling Koning van het Grasland

Voorstelling over boeren en bij boeren

Sonnega – Deze zomer brengen stichting Pier21 en toneelgroep Jan Vos ‘Koning van het Grasland’, een voorstelling over boeren, die bij boeren wordt gespeeld. In de hoofdrollen: Joop Wittermans, Trudi Klever, Helmert Woudenberg en Marcel Faber.

‘Koning van het Grasland’ is op 3 juni in première gegaan in Grou. De locatie-theaterproductie is vervolgens tot en met september in heel Noord-Nederland te zien.

Op zaterdag 29 juli komt de voorstelling naar de boerderij van de familie Reuvekamp aan de Pieter Stuyvesantweg 67  in Sonnega, aanvang 20.00 uur. Er is plaats voor 190 bezoekers en de eerste 100 kaarten zijn al verkocht en vol is vol. Kaarten kunnen worden besteld via www.pier21.nl.

De productiekracht en het Friese netwerk van Pier21 (o.m. bekend van De Emigrant en Feteranen) wordt gekoppeld aan de artistieke inbreng en ervaring van toneelgroep Jan Vos (eerder o.a. Mansholt).

Mobiel theater

In de voorstelling staat de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur centraal. We zien de strijd van de boer, die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt. En die van de grutto, die zich uit alle macht probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Kortom een theater voorstelling vol emotie en dilemma’s

‘Koning van het Grasland’ wordt gespeeld op boerenerven in de drie noordelijke provincies. Decorontwerpster Ellen Klever ontwierp een mobiel theater, dat publiek en spelers beschutting biedt, zonder dat het uitzicht op het landschap wordt verstoord. Zie ook www.toneelgroepjanvos.nl

Foto: Agnieta en Eddy Reuvekamp voor hun boerderij (Foto: Lenus van der Broek)

Theaterdiner

Sonnega/Oldetrijne – In de huidige tijd van snel en groot, ligt het tweelingdorp Sonnega-Oldetrijne als een oase van veiligheid, rust en saamhorigheid tussen de weilanden. Kinderen kunnen nog naar de basisschool in het dorp, obs De Lantscheene, en ouderen vinden bij hun dorpsgenoten steun en begeleiding om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Regelmatig worden er activiteiten en festiviteiten georganiseerd om de saamhorigheid en de band te versterken tussen de oudere dorpsbewoners en de kinderen van obs De Lantscheene.

Deze basisschool is de broedplaats van het dorp. In de veilige omgeving die deze kleine school biedt, krijgen de kinderen volop kansen. Niet alleen op het gebied van de door de Onderwijsinspectie gestelde normen, maar ook worden de kinderen gestimuleerd hun persoonlijke kracht en talenten optimaal te ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij de speciale natuur- en cultuurlessen.

Om de hele gemeenschap te kunnen laten genieten van alle talenten, werden deze op donderdagavond gebundeld in een spectaculair theaterdiner. Het theaterdiner werd verzorgd door de kinderen van obs De Lantscheene en de op deze school opgegroeide topkok Jan Smink, bekend van het Bocuse D’Or (WK voor koks). De beschikbare plaatsen voor het theaterdiner spektakel waren binnen de kortste keren uitverkocht.

(Foto: Andrea Schaik)

Infopaneel bij oorlogsmonument krijgt schoonmaakbeurt

Op initiatief van het bestuur van de St.Historie Sonnega-Oldetrijne

heeft het infopaneel bij het oorlogsmonument

op de hoek SAS-weg/Meenthe

een schoonmaakbeurt ondergaan.

Het paneel staat er nu weer spic en span bij.

Paasbult alsnog in de fik

Sonnega – De feestcommissie van Sonnega/Oldetrijne stak vrijdagavond alsnog de paasbult in de fik, waarschijnlijk de laatste in Nederland. De paasvuurbult werd op 1e Paasdag niet ontstoken. De noordwestelijke wind liet dat toen niet toe, omdat er boerderijen en woningen op de korte afstand staan en de commissie geen risico wilde lopen. Het paasvuur brandde prima en de inwoners konden zich door het koude weer hier lekker aan warmen. Door de weerspiegeling in het raam leek het er op dat een woning in brand stond.

(Foto: Lenus van der Broek)

Keersluis Sonnega geïnspecteerd

Sonnega – Op vrijdagmorgen is in opdracht van de gemeente begonnen de keersluis in de Linde ter hoogte van de Sasbrug in Sonnega te inspecteren. Van de twee beschikbare doorgangen blijft er één ten tijde van de inspectie open. Naar verwachting duurt de inspectie maximaal twee dagen. Het werk wordt uitgevoerd door IBCB Bouwcare uit Leerdam. Alles wordt op foto vastgelegd en samen met een rapport naar de gemeente gestuurd

(Foto: Lenus van der Broek)

Vijfling geboren

Oldetrijne – Bij schapenhouder Meinte Boersma aan de Kerkhofslaan in Oldetrijne is een vijfling geboren. Moeder schaap en de lammeren maken het goed. Alle vijf lammeren, 3 rammen en 2 ooien drinken wel bij de moeder, maar moeten wat bijgevoerd worden met kunstbiest/-melk. Het is voor de vierde maal dat moeder schaap lammeren krijgt.

Meinte Boersma houdt op zijn boerderij ruim 150 schapen en het is nu een drukte van belang, over ruim een week is dat voorbij. Zijn dochter Wietske Boersma helpt hem regelmatig. Op zijn boerderij is op 18 maart 2014 ook al een vijfling geboren en af en toe een vierling.

(Foto: Lenus van der Broek)

Agenda
  • No upcoming events
AEC v1.0.4
Reacties