Farmfest 2018

Oldetrijne – Aankomend weekend is het weer zover, FarmFest Summerfestival. De 16e editie van het festival wordt dit jaar voor het eerst op zaterdag én zondag gehouden. Op het sfeervolle festivalterrein in Oldetrijne is er op vier verschillende podia ruimte voor DJ’s, bands, singer-songwriters en lokaal talent.

 

Ook dit jaar is Frieslandpop weer te gast met de finale van de singer-songwriter contest. Zaterdagmiddag vanaf 16.00 spelen vijf finalisten voor een zorgvuldig geselecteerde  vakjury. Na een optreden van de winnares van vorig jaar, Zippora Tieman,  maakt de jury bekend wie naar huis gaat met de titel Beste Singer-songwriter van  Friesland!

 

Zaterdagavond kunnen bezoekers genieten van optredens van o.a. DJ Daniël Thomasso, Jason Waterfalls, de Putkapel en Diss Nie Okay. Deze laatste band maakte onlangs bekend te stoppen. Ze spelen nog maar een paar shows, je kunt ze voor de laatste keer bewonderen op FarmFest!

 

Ver van het festivalterrein vind je de rustweide. Tussen de schaapjes en het uitgestrekte landschap spelen hier verschillende artiesten een geheel akoestisch optreden. Er kunnen per keer 25 bezoekers genieten van een optreden van Tolls, Leonard Ford of Esther de Jong. Omdat de rustweide zich op bijna een kilometer afstand van het festivalterrein bevindt worden bezoekers met de Rustweide Express naar deze locatie gebracht.

 

Op zondag vindt de eerste editie van FarmFest HARD plaats, een middag- en avondprogramma vol met harde rock- en metalbands. Er staan maar liefst acht bands op het programma, de entree is gratis.

 

Het gehele programma is terugvinden op www.farmfest.nl.

(Foto: Lenus van der Broek)

Fries Paardenballet

Sonnega – Het Fries Paardenballet gaf zondagmiddag achter de manege De Caprilli in Sonnega een prachtige show met een aantal Friese paarden. Het waren verschillende shows onder meer in Friese klederdracht maar ook met eigen kleurrijke kleding. Verder was er paardenvoetbal en een mendemonstratie met tekst en uitleg aan het publiek.

Het Friese Paardenballet is een vereniging met passie voor het Friese paard en wil het Friese paard graag tijdens de show tot zijn recht laten komen. Ze treden gemiddeld zeven maal per jaar op

Het Friese paard is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding en chique uitstraling. Met zijn lange gitzwarte manen en staart, weelderige sokken en spectaculaire bewegingen is het bijzondere verschijning.

De presentaties en shows zijn geschikt voor een optocht, fair, dorpsfeesten, jaarmarkten, paardenevenementn of andere feestelijke gelegenheden. Hierbij is het mogelijk om een show in Friese klederdracht of met een specifiek thema te presenteren. De tijdsduur van één shownummer is ongeveer 20 minuten. De rijders trainen onder leiding van instructeur Sylvia Kortekaas  in de manege de Caprilli en de rijhal in Oldeholtwolde. De vereniging wil nog graag nieuwe leden. Zie www.friespaardenballet.nl.

(Foto: Lenus van der Broek)

High tea OBS De Lantscheene

Uitnodiging

“Theetuin o.b.s. de Lantscheene” Na het succes van de Lammetjesdag, organiseert o.b.s. de Lantscheene nu een high tea! Er zijn lekkernijen, die deels worden gemaakt van onze eigen gekweekte producten. Daarnaast valt er nog iets te proeven, namelijk de sfeer. Bent u ook nieuwsgierig naar de gemaakte hapjes of wilt u gewoon een kijkje komen nemen? Dan bent u van harte uitgenodigd te komen proeven op woensdag 11 juli van 14.00u-16.00u op o.b.s. de Lantscheene! Waar? Obs de Lantscheene, Sonnegaweg 61 Oldetrijne Wanneer? 11 juli a.s. van 14.00u – 16.00u Voor wie? Voor wie zin heeft in iets lekkers en wil kennismaken met de Lantscheene Wat is er te doen? Theetuin hapjes proeven. Waterdiertjes bekijken, Bodemdiertjes bekijken, Knutselen, Met een microscoop werken De Rietnymf en de pluktuin zijn aanwezig voor hun verkoop.

Graag tot ziens op 11 juli a.s.!!

Feestelijke ouderavond De Lantscheene

Bouwjeboot De Lantscheene

Oldetrijne – Een zestal leerlingen van OBS De Lantscheene in Oldfetrijne zijn met ouders naar Scheveningen geweest om een eigen gemaakt bootje te water te laten tijdens de Volvo Ocean race. De school had het bouwpakket gewonnen (bouwjebootje project http://bouwjebootje.nl/ ) en een aantal leerlingen van de bovenbouw hebben in 4 weken tijd het bootje in elkaar gezet en geschilderd.

Allereerst liepen de leerlingen mee in de parade in de kleren en met de vlag van de school, vervolgens is het bootje is ‘zeewaardig’ gekeurd.

Naast dat de leerlingen een geweldige techniek ervaring hebben opgedaan was een onvergetelijke dag voor de leerlingen.

(Foto: OBS De Lantscheene)

 

Dorpsfeest 2018

Sonnega-Oldetrijne – Het dorpsfeest in de dorpen Sonnega en Oldetrijne is in volle gang. Op vrijdagmiddag was er een spelletjesfeest voor kinderen tot 12 jaar. De kinderen konden zich uitleven in water en modderbad en mede door het fraaie weer werd hier goed gebruik van gemaakt. Op vrijdagavond  is het thema in de feesttent ‘Het dorp got talent’ met na afloop DJ muziek.

Op donderdagavond was er een rondgang door de dorpen om de versiering en tuinen te beoordelen. Op zaterdags is er slagbal, spellenavond en het optreden van de band B’84. Het dorpsfeest wordt op zondagavond afgesloten met een tentdienst.

(Foto: Lenus van der Broek)

Eerste rommelmarkt Oldetrijne

Oldetrijne – In en rond het dorpscentrum in Oldetrijne werd zaterdag voor de eerste maal een markt en rommelmarkt gehouden. Deze markt werd georganiseerd door de Stichting Dorpscentrum Sonnega-Oldetrijne. Er waren tal van kraampjes, zoals tuindecoratie, zelfgemaakte tassen, vogelwacht Wolvega e.o.. Verder konden kinderen houten vogels beschilderen worden. De inwoners van de beide dorpen konden ook hun spullen inbrengen.

De opbrengst van het staangeld komt ten goede aan het dorpscentrum.

(Foto: Lenus van der Broek)

Bezoek uit Bangladesh

Oldetrijne – Deze week was er een groep uit Bangladesh op bezoek in Friesland in het kader van een PUM Netherlands Experts ontwikkelingsproject. Het is een “Train de trainer”project in de melkveehouderij.

Oktober 2017 heeft oud-dierenarts Marten Pelleboer uit Wolvega de eerste training gegeven aan een groep geselecteerde mensen die opgeleid worden tot voorlichter in de melkveehouderij. Dit project is tot stand gekomen tussen de PUM en de veterinaire faculteit van de HSTU universiteit in Dinajpur in het noorden van Bangladesh. Dit select gezelschap onder aanvoering van de directeur van de veterinaire faculteit, kwam deze week een kijkje nemen in de Nederlandse melkveehouderij. Omdat de ontwikkeling van de melkveehouderij nog echt in de kinderschoenen staat in Bangladesh laten de gastheren ze kennis maken met onder meer een melkvee bedrijf waar de ondernemers zelf zuivelproducten bereiden. Zeer leerzaam omdat daar nauwelijks zuivelfabrieken bestaan.

Verder werd een bezoek gebracht aan het KI station in Wirdum voor rundveeverbetering.

Op dondermiddag was het gezelschap op bezoek bij het melkveebedrijf van Henk en Trienke Elshof in Oldetrijne, waar ze uitleg kregen over hoe de melkveehouderij georganiseerd is. Trienke Elshof was op het bedrijf niet alleen gastvrouw maar ook als voorzitter van LTO-Noord. In een soort keukentafelgesprek werd uitleg gegeven over de Nederlandse melkveehouderij en over de landbouworganisatie LTO. Na de inleiding bezocht de delegatie de stallen. Op vrijdagmorgen wordt nog een bezoek gebracht aan de Dierenkliniek Wolvega, afdeling rundveehouderij.

(Foto: Lenus van der Broek)

Paasvuur 2018

Sonnega / Oldetrijne – Op diverse plaatsen in de gemeente worden dit weekend paasvuren ontstoken. Zo ook op tweede paasdag aan de Sonnegaweg in Sonnega, waar veel inwoners de vuurzee kwamen gadeslaan en zich lekker konden warmen. Het paasvuur zou op eerste paasdag ontstoken worden, maar er was een verkeerwindrichting. Deze traditionele activiteit werd georganiseerd door Plaatselijk Belang Sonnega/Oldetrijne.

Controle

Om te voorkomen dat ook geverfd hout, banden, biezen en dergelijke worden gestort, is in overleg met Plaatselijk Belang besloten het storten beter te regelen. Dat kon onder toezicht op bepaalde tijdstippen. Dit is ook een voorwaarde die in de vergunning is opgenomen. De politie kwam ook nog even langs om te controleren.

Goede doel

De kosten van het storten waren 5 euro per kar en de opbrengst van totaal ruim 200 euro wordt gedoneerd aan een nader te bepalen in de beide dorpen. Bij het in brand steken wordt rekening gehouden met de windrichting, zodat de omwonenden geen last van vuur of rook kregen. Er was veel belangstelling voor deze traditie.

Betekenis paasvuur

De voorchristelijke of heidense betekenis van paasvuren was het beëindigen van de winter, waarbij het vuur bedoeld was om de donkere dagen voorgoed te verdrijven. Een andere verklaring is dat met het vuur voorspoed voor het komende groeiseizoen gevraagd wordt. Christelijke verklaringen voor het paasvuur geven als reden het betuigen van dankbaarheid voor de opstanding van Jezus en de overwinning op de dood.

(Foto: Lenus van der Broek)

Nationale Pannenkoekendag OBS de Lantscheene

Oldetrijne – In Oldetrijne en Sonnega wordt aan de Nationale Pannenkoekendag op vrijdag flink uitvoerig aandacht besteed. De leerlingen van de bovenbouw van OBS De Lantscheene waren eerst op verschillende plaatsen in de dorpen aan het pannenkoeken bakken, op school, bij ouders thuis en in het dorpscentrum in Oldetrijne. Zij bakten de ruim 200 pannenkoeken niet alleen voor henzelf maar ook voor de plaatselijke senioren. Met hulp van vrijwilligers gingen rond het middaguur alle leerlingen van school en de senioren met elkaar in het dorpscentrum pannenkoeken eten.

Senioren krijgen les in gamen

Na het eten ging een aantal senioren mee naar school waar de leerlingen van groep vijf tot en met acht de senioren leerden gamen, spelletjes en andere digitale onderwerpen. Zo blijven de senioren in de Sonnega en Oldetrijne digitaal actief. De organisatie van deze dag was in handen van De Lantscheene en Plaatselijk Belang.

(Foto: Lenus van der Broek)

Abonneren op nieuwsbrief